Hobbyer

Mor var flink med hendene, strikke og brodere, en tid drev hun mye med å veve filleryer. Hun brukte mye tid til dette. Lesestoffet var stort sett begrenset til ukeblader, og hun satt gjerne med kryssord.

Hun hadde faste kvelder hun var i "Olsenklubben". Det var en syklubb som hadde røtter tilbake til krigen eller før. Den besto av damer med tilknytning til Røros, og navnet hadde klubben fordi ingen het Olsen. En tid var hun også i en syklubb tilknyttet Slumsøstrene. Ellers gikk mye tid til å holde klærne i orden for alle, selv fikk jeg grundig innføring i stopping av strømper og sokker, og måtte ta meg av dette selv.

Mor hadde for øvrig veldig godt lag med og var glad i barn, blant barnebarna var det særlig Liv og Gunn-Edel som fikk glede av dette, blant annet under lange opphold på hytta. For de andre barnebarna var det enten bosted eller mors alder som gjorde at kontakten ikke ble så tett.

Betjeningen ved nedleggingen av forretningen. De "avsluttet" med en ukes fellestur til Mallorca.
(Klikk på bildet og du får et større bilde)

Etter at familien flyttet til Byåsen, ble det mer til at far dro av gårde tidlig om morgenen, og kom hjem på ettermiddagen, mens mor startet senere og tok den siste økta. Far holdt på i butikken til han var 72 år, og den ble avviklet i april 1972. De siste to åra var det nok mor som var innstilt på å fortsette. Siden 1964 hadde far hatt angina pectoris, som sikkert la visse begrensninger for hans aktivitet, særlig hva angår turer.

For oss andre ga han svært lite uttrykk for dette, han fant ut hva som fortsatt var mulig å gjøre og holdt seg til det. Etter at han sluttet i forretningen, brukte han i vinterhalvåret mye tid til å lese, ved siden at han aldri ga opp å ta seg av oppgaver som å rydde snø og liknende. Men det siste året ble det en del besvimelsesanfall knyttet til spesielle aktiviteter, også uten en hadde inntrykk av at han lot dette få innflytelse på livet.

Siste dagen han levde, var han på tur til hytta med Synnøve og familien. Han hadde på forhånd laget en liste over bøker han skulle ha på boksalget etter helga, og var innom meg for å ta med min liste også for levering.

Synnøve hadde kjøpt ny bil og han hadde gitt henne 10.000 kr til dette. Samtidig hadde han lagt samme beløp i konvolutter til Anstein og meg, og koste seg med tanken på hva vi kom til å si til dette. Da de kom tilbake fra hytta, gikk han på soveværelset for å skifte. Der mistet han bevisstheten og døde umiddelbart, noen dager etter han hadde feiret sin 74. fødselsdag.

 

Forrige avsnitt - Neste avsnitt

Tilbake til oversikt